dinsdag 11 september 2012

Kakadu National Park


Zondag 2 september nemen we de pittoreske route naar Jabiru, het dorpje midden in Kakadu National Park. De zestig kilometer lange Old Jim Jim road is onverhard en ondanks dat het uitzicht niet heel erg spectaculair is, brengt het - bij Geert in ieder geval - het outbackgevoel behoorlijk naar boven. Een echte watercrossing door een riviertje van 30 cm, maakt het helemaal af! Eenmaal in Jabiru  treffen we een gezellige bushbungalow aan waar we met z'n vijven een zestal vierkante meter delen. Na een welverdiende plons in het plaatselijke zwembad warmen we de pizza op, op de barbecue en maken plannen voor de komende twee dagen.

Het eerste uitstapje gaat richting Twin falls en Jim Jim falls in het hartje van het National Park. Vroeg op pad want het belooft weer warm te worden. Bij een buitentemperatuur van 35 graden op de middag hebben Julie en Rein het opmerkelijk vaak over de winter. "Als we straks weer thuis zijn is het weer winter en dan kunnen we met de slee van de berg af glijden." Dit soort conversaties komt op de achterbank dagelijks terug, samen met het ritueel dat Julie haar kinderfeestje mag geven als ze terug thuis is en welke vriendjes en vriendinnetjes ze dan uitnodigt en wat ze allemaal voor leuks heeft beleefd met de opa's en oma's en ook de naam Jelle ontbreekt zelden een dag als ook andere klasgenootjes passeren regelmatig de revue. Het is blijkbaar een manier om de gedachten aan het thuisfront te bewaren. Ondertussen genieten ze ook met volle teugen van het heden.
De tocht naar de twee watervallen is hobbelig en de rivier van zeventig centimeter die we met de auto doorwaden, is ronduit spannend, maar de wandelingen die erop volgen zijn erg mooi. Gewapend met zes liter water en met Hidde in de rugzak is het mooi klim- en klauterwerk. Julie en Rein springen van rots naar rots als twee berggeitjes en het uitzicht op de waterval is zeer de moeite waard. Vooral de diep oranje kleuren en de hoge kliffen zijn indrukwekkend. Dat er overal borden staan dat je beter niet kan zwemmen vanwege de krokodillen, lijkt een heel aantal locals en niet-locals weinig te deren. Wij slaan een beurtje over.

Dinsdagochtend is het opnieuw vroeg uit de veren want we hebben een 2 uur durende rondvaart geboekt op de Yellow River. Kakadu staat voornamelijk bekend om zijn floodplanes en billabongs waar vele vogels nestelen en de krokodillen (zoet- en zoutwaterkrokodillen) zich aan de vogels, vissen, wallabies, wilde varkens en ander eetbaars te goed doen. Tijdens het boottochtje zien we heel wat Salties (Zoutwaterkrokodillen, de grootste en gevaarlijkste) op de oevers schijnbaar roerloos liggen, maar enkele laten zien dat ze wakkerder zijn dan ze in eerste instantie lijken te zijn. Verder zien we ijsvogeltjes , ibissen, zeearenden, pelikanen, zwarthalsooievaars, en meer schoon gevleugeld volk. De kinderen hebben meer moeite om de concentratie erbij te houden, volgende keer naast de zonnebrand ook wat te snaaien meenemen...
De tweede stop van de dag kan de kids meer boeien: Nourlangie Rock, een overhangende rots waar zo'n twintig duizend jaar geleden ook al mensen verkoeling zochten tegen de verzengende hitte. We kunnen erover meepraten want we zijn tegen tweeën daar en de buitentemperatuur loopt tegen de zevenendertig graden aan (en dan te weten dat dit weliswaar het droge seizoen is, maar dat de gevoelstemperatuur hier in de komende maanden alleen maar hoger wordt vanwege de luchtvochtigheid). De rotstekeningen die ze daar achterlieten zijn prachtig. Veel mythische tekeningen, maar ook realiteit. De skeletten van vissen en wallabies maken indruk. Maar ook "modernere" afbeeldingen zoals die van een geweer, maken de tekeningen nog steeds erg actueel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten