woensdag 22 augustus 2012

Bali sightseeing1: Batur vulkaan en tempel

 
De eerste verkenning ging via de kruidnagelbomen naar de Baturvulkaan. Onderweg liggen de kruidnagels te drogen langs de kant van de weg.  Je ruikt dan ook af een toe een vleugje kruidnagel als je door de dorpjes rijdt. We stoppen ook bij een koffieplantage. Koffie gemaakt van bonen die de volledige spijsvertering van een meerkat hebben doorstaan en daarna gebrand worden. Het hele proces is van de plant tot het eindproduct is te volgen en te proeven. Uitslag: different.
 

Hidde brandt koffie Luak


We lunchen op de rand van de krater en hebben zo een prachtig uitzicht op de Baturvulkaan, met z'n kratermeer.

Daarna is het door naar de Pura dalem Jagaraga (tempel) waar we door een oud mannetje ("Mama, die meneer heeft maar één tand") bijgepraat over het Hindoe-geloof en de geschiedenis van de tempel. In de afbeeldingen rondom het gebouw zijn veel referenties naar de strijd met de Nederlanders. Het geloof heeft een hoop overeenkomsten met dat van ons:
"You asked me how many gods we have: I say we only have one, but he has many manifestations. There are three main forms - like the holy trinity. And you and me we will both go to the same god but via different paths..."


Priester: "Rein strong"
De goede karma gaat naar de hemel en kan van daaruit reïncarneren in menselijke vorm, de slechte karma gaat eerst naar de hel om daarna in diervorm terug te keren op aarde. Mensen hebben dan ook de plicht om voor dieren in huis te zorgen, hen helpend om "hoger terug te komen"  bij reincarnatie.  
Julie heeft de Lotushouding snel onder controle en Rein kan ook zo in de leer hier.
Het priester-worden heeft zo z'n voor- en nadelen hier: je moet in ascese leven (de man heeft dan ook maar weinig spek op de botten), maar je mag er wel twaalf kinderen op na houden terwijl de gewone sterveling van de Indonesische overheid opgedragen wordt om maximaal  twee kinderen op de wereld te zetten.
Het was een mooie dag.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten