zaterdag 5 januari 2013

Dunedin en Lake Tekapo


In de nacht van een op twee januari barst de regen echt los, tijd voor ons om er een rijdagje van te maken. Terwijl we de zuidkust verwisselen voor de zuidkant van de oostkust staan de wegen blank van het water. Even is het droog als we Dunedin aandoen. Een gezellig stadje met Schotse roots. We beginnen met een heerlijke lunch in de plaatselijke Ierse pub en daarna wandelen we door de straatjes die erg Europees aandoen met behoorlijk wat "oude" stenen gebouwen of gebouwen die oud aan moeten doen. Hoogtepunten zijn het station en de kathedraal, maar net voordat we de auto weer bereiken worden we nog even doorweekt door de volgende bui.
 
Onze camping staat op de Otago Peninsula. Een beangstigend smal weggetje slingert ons ernaartoe. Toetje van de dag is een bezoek aan de albatroskolonie die hier op de punt van het schiereiland nestelt. Het is de enige albatroskolonie ter wereld die in "bewoond" gebied ligt. Een gids vertelt ons eerst wat over het leven van de albatros: het dier blijft nadat hij zich de eerste acht maanden heeft laten vetmesten door vader en moeder, vijf jaar op zee. Hij kan als een van de weinige vogels zeewater filteren in drinkwater zodat hij geen land nodig heeft. Daarna zoekt hij een partner en komen ze samen één keer in de twee jaar aan wal om één jong groot te brengen. Ze kunnen tot vijftig-zestig jaar oud worden. We krijgen ze ook te zien vanuit een observatieruimte. Met hun drie meter spanwijdte, zijn ze best indrukwekkend. Eenmaal terug, giet het weer behoorlijk maar de vooruitzichten beloven beter. Achterin de camper hakken we de knoop door om onze laatste dagen van de trip af te sluiten in stijl en weer de bergen in te trekken.

's Nachts daalt de temperatuur verder en blijft het flink regenen, maar in de ochtend worden we zowaar wakker met een zonnetje, een koud zonnetje, maar een zonnetje. De tocht naar Lake Tekapo in het midden van Nieuw Zeeland is een lange. Net voor we naar het Westen buigen stoppen we aan de kust bij de Mouraki Boulders, grote ronde granieten bollen die in de banding liggen. De legende gaat dat het boodschappenmandjes zijn die de goden hebben laten liggen nadat ze op zee gevist hadden. Onderweg stoppen we ook nog bij Maori rotstekeningen, maar we krijgen er vooral te lezen dat de meeste uitgehakt zijn en in musea door het land heen bewaard worden. Het uitzicht op onze route naar Lake Tekapo is wel erg mooi: het koude weer van de afgelopen dagen heeft een laagje sneeuw achtergelaten op de zuidelijke flanken van de bergen. We schatten dat het tot op een meter of 1000 gesneeuwd moet hebben. Alsof er met de poedersuikerbus even overheen gegaan is...

Ook bij Lake Tekapo staat er een koude wind, meer dat doet niks af aan het prachtige uitzicht. We boeken meteen een extra nachtje bij zodat dit daadwerkelijk onze allerlaatste stop met de camper is. We gaan ervan genieten.
Het wordt allemaal een beetje weemoedig maar op 4 januari trekken we voor het laatst de wandelschoenen aan om een mooie wandeling te maken over Mount John heen en langs het meer terug. De vergezichten zijn adembenemend en de kleur van het meer lijkt elk uur te veranderen van turkoois naar licht blauw, donkerblauw en af en toe grijzig. En alles met een stralende zon. Opeens roept Marjolein: "Een regenboog!" De wonderen zijn de wereld nog niet uit: in de paar wolken die er hangen is duidelijk een regenboog te zien, maar er is geen regen in de buurt. Benieuwd naar een verklaring... Eenmaal terug wordt de speeltuin van de camping nog even onveilig gemaakt, heerlijk dat ook Hidde zonder een van ons tweeën z'n eigen gang kan gaan met grote broer en zus op de achtergrond.

Ja, ja de laatste dag camper breekt aan. We ontbijten buiten en ook vandaag gaan zowel Rein als Julie vrolijk aan de slag met hun "werkjes". Julie is bij met taal en Rein rekent en leest er op los. Misschien zorgt het vooruitzicht van een rondje "tubing" wel voor wat extra motivatie. Want 's middags gaan we naar de plaatselijke "hotpools" naast de camping en daar hebben ze ook een borstelbaan waar je met een dikke autoband van de berg af kan glijden: pret verzekerd. Julie, Rein en Geert mogen zich een uurtje uitleven terwijl Marjolein met Hidde beneden het gegil aanschouwen. Hidde was namelijk een centimeter of 4 te klein. De hotpools zijn ook erg lekker al is het bij een temperatuur van bijna dertig graden wel erg hot allemaal. Julie en Geert besluiten tot een cooling down in het bergmeer, met net geen 10 graden erg lekker. Later op de middag wandelen we nog even naar de plaatselijke kerk: church of the good shepherd, meer een kapelletje maar de view achter het altaar geeft een nieuwe betekenis aan de uitdrukking: 'God's country'.
Eenmaal terug begint het inpakken toch echt en met het schrijven van het (voor?)laatste blogje komt het point final toch echt dichtbij. Het bleef nog lang onrustig in het hoofd op deze zwoele avond...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten